Over Read Around the Globe

Read Around the Globe is een weblog behorende bij het boek Steinz – Gids voor de wereldliteratuur (Nieuw Amsterdam, 560 blz. 180 illu’s, €34,95), waarin Jet en Pieter Steinz een overzicht geven van de verhalende fictie in 416 schrijvers, 104 meesterwerken, 26 one-book wonders, 52 boekwebben, 26 thema’s, 26 quizzen en 52 landkaarten.

***

Wat te lezen na Honderd jaar eenzaamheid, Het diner of een ander favoriet boek? Hoe liep het af met Jane Eyre, en waarom is Anna Karenina zo bijzonder? Door welke romans werd Haruki Murakami beïnvloed, en wie hebben zich op hun beurt laten inspireren door Norwegian Wood?

Steinz – gids voor de wereldliteratuur geeft antwoord op deze en vele andere vragen, aan de hand van:

 • 416 karakteriseringen van auteurs uit 26 taalgebieden, met aandacht voor hun beste werk, en met tips voor boeken in een vergelijkbare stijl of over hetzelfde onderwerp
 • 52 boekwebben, literaire schema’s rondom beroemde boeken, met een overzicht van invloeden en suggesties voor verder lezen
 • 104 enthousiasmerende samenvattingen van klassieken uit de wereldliteratuur, van de Decamerone tot Wolf Hall en van Advocaat van de hanen tot Der Zauberberg
 • 26 ‘one-book-wonders’, auteurs die beroemd zijn om één briljant boek
 • 26 lijstjes met 13 boeken over één onderwerp
 • 52 landkaarten die laten zien waar de meesterwerken uit de wereldliteratuur zich afspelen – ideaal voor ‘lezen op locatie’
 • 26 quizzen rondom literaire thema’s

Steinz – gids voor de wereldliteratuur, een actuele bewerking van de succesboeken Lezen &cetera (2003) en Lezen op locatie (2004), is een handboek voor de individuele lezer, maar ook een naslagwerk voor leesgroepen, boekhandelaars, scholieren, studenten en docenten.

Pieter Steinz (1963) werkte meer dan twintig jaar als kunst- en boekenredacteur bij NRC Handelsblad en is sinds 2012 directeur van het Nederlands Letterenfonds. Van zijn hand verschenen onder meer de veelgeprezen bestsellers Lezen &cetera, Dracula heeft echt geleefd en Made in Europe. Voor Steinz – gids voor de wereldliteratuur werkte hij samen met zijn dochter Jet Steinz (1990) en literair critica Toef Jaeger (1971).

De pers over Lezen &cetera:

‘honderden magnifieke pagina’s. Een dikke 9 voor Steinz’ monnikenwerk’ (Het Parool)

‘een geslaagde poging om het web van de wereldliteratuur te ontsluiten en de dwarsverbanden zichtbaar te maken’ (de Volkskrant)

‘verrassend en informatief (…) het beste boek in het genre’ (NRC Handelsblad)

‘houdt het midden tussen een naslagwerk en een literair gezelschapsspel (…) een buitengewoon leuk boek (GPD)

‘een beschavingservaring’ (Elsevier)

‘****’ (Algemeen Dagblad)

Over Lezen op locatie: 

‘Een prachtig boek, en je wilt onmiddellijk met een koffer vol boeken op reis’ (Het Parool)

‘Informatief als de beste reisgids, maar honderd maal mooier opgeschreven’ (de Volkskrant)

Advertenties

14 thoughts on “Over Read Around the Globe

 1. Ria Mondelaers 8 april 2015 om 22:50
  Wat ben ik blij hier te lezen dat Steinz-Gids voor Wereldliteratuur verschenen is. Lezen &cetera ligt steeds als handleiding bij het boek dat ik aan het lezen ben. Nu is dit ‘Lolita’ van Nabokov.
  Steinz-Gids…alsook Lezen op Locatie ga ik kopen en Over Read Around the Globe ga ik volgen en bijlezen.
  Ik ben fan van Pieter Steinz en binnenkort wellicht ook van zijn dochter Jet.
  Groeten van Ria
  8 april 2015 om 22:50

 2. Mag ik u (beiden) via deze weg complimenteren met deze gids voor wereldliteratuur! Nu ik hem een tijdje in huis heb en ben gaan gebruiken als achtergrond/verwijsboek merk ik dat het boek een zegen is, zeker ook de daarin opgenomen landkaarten met suggesties. het heeft mij al een aantal zeer prettige zondagmiddagen opgeleverd met Hella Haasse, Helga Ruebsamen en Marion Bloem. Ook ben ik begonnen er af en toe notities in te maken (wat mij betreft een positief pluspuntje) over boeken die ik gelezen heb en erin staan of schrijvers die ik zelf zo goed vind dat ze er van mij bij hadden mogen staan, waardoor het boek een soort levend document wordt ;-). maar nogmaals: mijn complimenten: goed boek!!
  groet,

  Benjamin de Wachter

 3. Ben erg blij met de Steinz,wat een heerlijke informatie,lees iedere week de collums in de N.R.C.
  wens Pieter veel liefs en sterkte toe.

 4. Ik lees u graag. De tekst zoemt en uw belezenheid als monnikenwerk is zo mooi. Eindelijk een blog gevonden over literatuur die ik hier in Sebago USA kan lezen. Nog heel veel wil ik lezen.

  J.W.R.Kruzdlo Nicolai

 5. Een prima boek! Handig om de wereldliteratuur nog eens anders geordend te zien. Alleen mis ik MIGRATIE (zo actueel!) in het lijstje van de thema’s… Ik ben op zoek naar goede romans over migratie, die de moeite zijn om in een leesclub te bespreken. Suggesties?

 6. Schitterende website en prachtige leerrijke boeken van Pieter Steinz. Een absolute must voor elke literatuurliefhebber! Alle dagen snuister ik even in de vele informatie die op een zeer gestructureerde wijze de lezer de weg wijst. Van harte proficiat, ook aan uw dochter Jet.

 7. Ha Jet en Pieter
  Ik heb nog een tip voor een onmisbaar boek voor jullie boek: Carlo Levi – Christo si e fermato a Eboli ! Hoort op jullie lijst van wereldboeken!
  Mvg en sterkte samen vader en dochter, geweldig dat jullie zoiets samen hebben geschreven

  Ed Izeren (56)
  Den Haag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s