Maandag 29 augustus

Elf  jaar geleden trok de orkaan Katrina over Louisiana en Mississippi, een spoor van vernielingen en duizenden dodelijke slachtoffers achterlatend. Welke Amerikaanse schrijver schreef over de ramp een nonfictieroman met de titel Zeitoun?

***

Eggers ZeitounDe schrijver en uitgever (van onder meer het tijdschrift McSweeney’s) Dave Eggers (1970) debuteerde in 2000 met A Heartbreaking Work of Staggering Genius, een ‘memoir’ over een jongen die binnen vijf weken allebei zijn ouders aan kanker verliest en als 21-jarige de opvoeder wordt van zijn jongere broertje. Het boek was zowel een rechttoe-rechtaan verslag van lief en leed als een commentaar op het autobiografisme in de literatuur: ‘gebaseerd op een waar verhaal’, maar volgens het voorwoord ‘toch niet helemaal een non-fictieboek’. Die hybride vorm – en de experimenten met verteltechnieken – zou Eggers ook toepassen in zijn prijswinnende non-fictieromans What Is the What (2006, over de odyssee van een slachtoffer van de Soedanese burgeroorlog) en Zeitoun (2009, over een moslim die mensen redt tijdens de orkaanramp in New Orleans en stank voor dank krijgt). Eggers schrijft sneller dan God kan lezen: non-fictie, humoristische kinderboeken, en geëngageerde romans. Sinds zijn enigszins tegenvallende romandebuut You Shall Know Our Velocity! (2002, over twee wilde weldoeners in Oost-Europa) publiceerde hij romans over de financiële crisis (A Hologram for the King, 2012), de almacht van de social-mediabedrijven (The Circle, 2013) en de leegheid van de Amerikaanse samenleving (Your Fathers, Where Are They? And the Prophets, Do They Live Forever?, 2014). De laatste roman was revolutionair in de vorm (geheel in dialogen geschreven) maar werd gemengd ontvangen.

Advertenties

10 thoughts on “Maandag 29 augustus

  1. Van harte gecondoleerd met het overlijden van pieter steinz. Ik ben dankbaar voor zijn waardevolle werk en geroerd door zijn ziekte en dood. Ik bid voor hem en voor jullie. Andrea

  2. Pingback: Maandag 29 augustus — Read Around the Globe | twafordizzy

  3. Gisteren vertrok je, vulcaan Pieter Steinz. Je laat een spoor van ontredderde lezers achter. Ik ga je kennis en liefde voor letters en verhalen missen, dank je wel voor alles dat je met ons deelde, en ik ga het blijven lezen.
    Dank je Jet, dat je dit hebt mogelijk gemaakt, het moet een onmogelijke inspanning zijn geweest. Veel sterkte.

  4. Pingback: Pieter Steinz

  5. Onze systematicus in alfa-land is niet meer. Hoe groot is “ons” verlies. Dank voor al het achtergelaten moois! Voor de nabestaanden: sterkte toegewenst en wanneer mogelijk: ga verder in zijn voetsporen!

  6. Steeds keerde ik bij de boeken van Pieter Steinz terug, of dat nu de geweldige Gids van de Wereldliteratuur was, het verrassende Made in Europe, De Duivelskunstenaar of zijn ALS-belevenissen. Gelukkig kan dat nog altijd, al stopt nu de stroom met aanvullingen (bv. op deze website) en nieuwe projecten. De rijkdom van zijn nalatenschap is fenomenaal en troostrijk, gevuld met een eindeloze schoonheid. Dank, zo lang ik leef en lees!
    Aan zijn gezin, familie en vrienden wens ik veel sterkte toe.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s