Vrijdag 26 augustus

Elf  jaar geleden stierf de Haarlemse auteur van Gekkenschemer, Het stierenoffer, De keisnijder van Fichtenwald en het AKO-prijswinnende Karelische nachten (1989). 

***

Ferron StierenofferAls zoon van een Hollandse moeder en een Duitse soldaat was Louis Ferron (1942-2005) zijn hele leven gefascineerd door de Duitse geschiedenis. Toch omvat de ‘Duitse trilogie’ waarmee hij zijn carrière begon geen gewone historische romans, maar Mulischiaanse fantasieën over meester-knechtverhoudingen in de 19de en 20ste eeuw. In Gekkenschemer (1973) wordt een naïeve hoveling zetstuk in het conflict tussen een componist en een vorst (in wie we Richard Wagner en Ludwig II van Beieren herkennen). In Het stierenoffer (1975), Ferrons beste roman, ontworstelt een veteraan uit de Eerste Wereldoorlog zich aan de invloed van zijn voormalige kapitein, die weigert zich neer te leggen bij de ondergang van het Duitse Rijk. En in De keisnijder van Fichtenwald (1976) probeert een bochelaar tevergeefs greep te krijgen op de gebeurtenissen in een door nazi’s bevolkt sanatorium annex concentratiekamp.

Ferron Karelische nachtenFerrons stijl is uitzinnig (kitscherig, zeggen de criticasters), en zijn weergave van de werkelijkheid is grotesk, om niet te zeggen surrealistisch – ook in latere, in Nederland gesitueerde romans als Karelische nachten (1989, over een schrijver die beroemd wordt doordat hij zich het manuscript van een gestorven vriend toe-eigent) en de broeierige familieroman Het overspelige gras (2002, over de ondergang van een adellijk geslacht in de Achterhoek). In de jaren 90 schreef hij een aantal pseudo-autobiografische romans (waaronder De walsenkoning, 1983) over een mislukte en altijd kankerende journalist in het regenachtige en kleingeestige Haarlem; Ferrons spelletjes met de werkelijkheid en zijn voorliefde voor het citeren van grote voorbeelden maakten hem tot een van de meest geprezen (zij het weinig gelezen) postmodernisten van de Nederlandse literatuur.

Advertenties

One thought on “Vrijdag 26 augustus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s