Woensdag 24 augustus

Als je een Internationale Dag van de Britse Schrijfster zou willen uitroepen, is 24 augustus een goede datum. Vandaag is de 126ste geboortedag van Jean Rhys, de 54ste van Ali Smith en de 80ste van A.S. Byatt, de winnares van de Erasmusprijs 2016.

Byatt PossessionNa het succes van Possession (1990), een detectiveroman annex liefdesgeschiedenis over twee hedendaagse literatuurwetenschappers die de geheime liefde van twee Victoriaanse dichters achterhalen, verklaarde Antonia Susan Byatt dat ze een hekel had aan autobiografische literatuur. Toch vertonen veel van haar romans parallellen met haar leven: in haar debuut Shadow of the Sun (1964) probeert een vrouw te ontsnappen aan de sterke persoonlijkheid van haar vader; in The Game (1967) moet een universitair docente opboksen tegen haar als romancière succesrijke zusje (Byatt is de zuster van de vooral in de jaren 60 populaire Margaret Drabble); en in The Virgin in the Garden (1978), het eerste deel van een vierluik over het van boeken en toneel bezeten meisje Frederica Potter, wordt een prachtig beeld gegeven van het provincieleven in de jaren 50.

Byatt BiographerDe verhouding tussen kunst en dagelijks leven is het grote thema van Byatts romans, zoals The Biographer’s Tale (2000, over de biograaf van een wetenschapsbiograaf) en The Children’s Book (2009, over een artistieke familie in het fin de siècle); haar latere korte verhalen (bijvoorbeeld Elementals) zijn te omschrijven als ideeënsprookjes. ‘Mijn hele oeuvre is een zoektocht geweest naar dat onherroepelijk verloren paradijs waarin intellect en passie weer versmolten zouden zijn,’ zei de schrijfster in 1999. ‘Sprookjes komen eigenlijk al heel aardig in de buurt.’

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s