Dinsdag 23 augustus

105 jaar geleden werd de auteur van De vergaderzaal en De huzaren van Castricum geboren.

***

Alberts VergaderzaalDe zwijgzaamste schrijver van Nederland werd hij genoemd, niet alleen omdat hij zich in de weinige interviews die hij gaf nauwelijks liet kennen, maar ook omdat zijn stijl zich kenmerkte door extreme eenvoud. Albert Alberts, een gepromoveerde indoloog die de Tweede Wereldoorlog doorbracht in Nederlands-Indië, debuteerde als prozaschrijver met Indische herinneringen in De eilanden (1952). In de jaren daarna publiceerde hij afwisselend historische werken over Nederlandse geschiedenis (een aanrader is De huzaren van Castricum, 1972), historische romans en vaak melancholieke autobiografische verhalen (Namen noemen, 1961, over Indië). De klassieke novelle De vergaderzaal (1974, over een zakenman-tegen-wil-en-dank die in een crisis raakt) maakte Alberts even tot de best verkochte schrijver van Nederland, maar na De honden jagen niet meer (1979, over een man die na jaren van omzwervingen thuiskomt om te sterven) zocht de schrijver weer de luwte, waar hij alleen nog even uit kwam toen hij in zijn sterfjaar, 1995, de P.C. Hooft-prijs kreeg.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s