Maandag 22 augustus

Je mag haar inmiddels een van de grand old ladies van de Amerikaanse literatuur noemen: E. Annie Proulx. Vandaag viert de auteur van The Shipping News en Brokeback Mountain haar 81ste verjaardag.

***

Proulx Shipping News“Geen land tart zo de verbeelding als Amerika,” vindt laatbloeier (Edna) Annie Proulx, die met The Shipping News (1993), een mild absurdistische kruising tussen een ontwikkelingsroman en een frontier novel, haar naam vestigde als koningin van de plastische stijl en de memorabele vergelijking. In haar romandebuut Postcards zwerft een rusteloze moordenaar tientallen jaren door de westelijke staten, onder andere werkend als uraniumvinder in Utah, bonenteler in North Dakota, coyotebontjager in Wyoming en goudzoeker in Colorado. Het meermaals bekroonde The Shipping News vertelt het verhaal van een schijnbaar eeuwige verliezer die gelouterd wordt door het barre leven in Newfoundland. En in Accordion Crimes komt een kleine groene accordeon in handen van steeds een andere groep (ex-)immigranten, van Sicilianen in New Orleans en Polen in Chicago tot Mexicanen in Texas en Cajuns in Louisiana.

Proulx Close RangeProulx’ gevarieerde dialogen-in-spreektaal lenen zich ook goed voor het korte verhaal; in Close Range. Wyoming Stories 1 (1999, twee andere delen, Bad Dirt en Fine Just the Way It Is, kwamen uit in 2004 en 2008) beschrijft ze in het verhaal ‘Brokeback Mountain’ – dat bij het grote publiek vooral bekend is door de verfilming uit 2005 met Heath Ledger en Jake Gyllenhaal – zonder knipogen of sentimentaliteit de liefde tussen twee cowboys.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s