Vrijdag 19 augustus

Vandaag wordt Jonathan Coe 55. Welke roman is zijn beste?

***

Coe Rotters' ClubEen tweede Tom Wolfe is hij genoemd, omdat hij met bijtende humor de samenleving de maat nam in romans als What A Carve Up! (1994, ‘Het moordende testament’) en The House of Sleep (1997). Een hedendaagse Joyce, omdat hij zijn voorliefde voor stijlvariaties eens liet uitmonden in een puntloze monoloog van veertig bladzijden. En een Proust van de populaire cultuur, omdat hij in The Rotters’ Club (2001) en de vervolgroman The Closed Circle (2004) nauwgezet een jeugd in de jaren 70 en de desillusies van de jaren 90 opriep. Maar Jonathan Coe is vóór alles een Engelse schrijver met een voorliefde voor ‘typisch Britse’ genres en scherpe tijdsbeelden.

Coe Carve-UpHet gotische griezelverhaal What a Carve Up!, over de ondergang van de perfide adelsfamilie Winshaw, is een satire op de hebzucht en het egoïsme van de jaren 80, toen Margaret Thatcher als premier de verzorgingsstaat afbrak. De campusroman The House of Sleep, die met humor en medeleven laat zien hoe het leven van de bewoners van een studentenhuis in tien jaar tijd verandert, speelt zich beurtelings in de jaren 80 en de jaren 90 af. De kostschoolroman The Rotters’ Club is een tragikomisch verhaal van vier schoolvrienden uit Birmingham die opgroeien in de jaren van IRA-terrorisme, Koude Oorlog en symfonische rock. En The Terrible Privacy of Maxwell Sim (2010) is behalve een satire op het gebrek aan privacy in de moderne wereld ook een klaagzang voor het voorgoed verdwenen merry old England.

Advertenties

One thought on “Vrijdag 19 augustus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s