Woensdag 17 augustus

Als hij niet in 1998 was overleden, zou de Britse dichter Ted Hughes vandaag 86 zijn geworden. Met welke Amerikaanse schrijfster was hij tot vijf maanden voor haar zelfmoord getrouwd geweest?

***

Sylvia PlathMet Sylvia Plath (1932-1963), die was geboren in Boston, Massachusetts, en na een succesrijke academische carrière in 1961 debuteerde met The Colossus and Other Poems. In hetzelfde jaar schreef ze The Bell Jar, een autobiografische roman over een vrouw die wegzinkt in depressie. Het boek verscheen onder het pseudoniem Victoria Lucas, een maand voordat Plath op 11 februari 1963 haar hoofd in de oven stak en het gas aanzette. Ze liet een vijftigtal geprangde gedichten achter die twee jaar later onder redactie van Ted Hughes onder de titel Ariel gepubliceerd zouden worden en die tegenwoordig worden beschouwd als een hoogtepunt in het genre van de bekentenispoëzie.

Hughes Birthday lettersTed Hughes (1930-1998), beschreef in het jaar van zijn dood zijn relatie met Plath in de 88 gedichten van de veelgelauwerde bundel Birthday Letters. Hij was zes jaar met Plath getrouwd geweest, had twee kinderen met haar, en had haar verlaten voor een andere vrouw (die in 1969 op haar beurt zelfmoord pleegde).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s