Maandag 15 augustus

Petit Nicolas (zie gisteren) beleeft over het algemeen eind-goed-al-goed-avonturen. In de literatuur is opgroeien meestal de hel. Geluk is slechte kopij natuurlijk, maar toch is het opvallend dat er in de wereldliteratuur voor volwassenen nauwelijks gelukkige kinderen en pubers rondlopen: Woutertje Pieterse is de uitzondering die de regel bevestigt Andere jonge helden zijn op hun best sadder and wiser wanneer de ochtend van het volwassen leven aanbreekt.

Claus Verdriet van BelgiëVoor de lezer is dat geen probleem. Het worstelende kind is de basis van honderden, duizenden, misschien wel tienduizenden schitterende romans en verhalen; opgroeien behoort met liefde, wraak, vriendschap, oorlog, jaloezie, familieverhoudingen en onrecht tot de vruchtbaarste thema’s uit de wereldliteratuur – al was het maar omdat je al die andere thema’s in de meeste ontwikkelingsromans ook tegenkomt. Lees Joe Speedboot, over twee vrienden en hun wederzijdse geliefde. Lees Harry Potter, waarin alles draait om vriendschap en verraad. Lees Familieziek, Het verdriet van België, Midnight’s Children, Oeroeg, The Cider House Rules en Die Blechtrommel, waarin de oorlog extreem luid en ongelooflijk dichtbij komt.

Brontë Wuthering HeightsEn kijk naar al die onvergetelijke jonge figuren uit de wereldliteratuur. Stephen Dedalus bijvoorbeeld, het alter ego van James Joyce in A Portrait of the Artist as a Young Man, een van de zeldzame romans waarin onder meer een overtuigend peuterperspectief te vinden is. Marcus (en zijn twintig jaar oudere vriend-tegen-wil-en-dank) uit About a Boy van Nick Hornby. Oskar uit Extremely Loud & Incredibly Close. De tragische Catherine Earnshaw uit Wuthering Heights. En niet te vergeten Pip uit Great Expectations, een feuilleton waarvan Dickens meer dan honderdvijftig jaar geleden de eerste aflevering publiceerde. Hoe fnuikend grote verwachtingen ook zijn voor het opgroeiende kind, ze leveren wel de stof waarvan de beste boeken worden gemaakt.

Advertenties

2 thoughts on “Maandag 15 augustus

  1. Niet te vergeten: die heerlijke romans die geschreven werden vanuit het standpunt van een opgroeiende puber. “The Secret Diary of Adrian Mole aged 13-3/4” (Sue Townsend) – “Vernon God Little” (DBC Pierre) – “The Catcher in the Rye” (Salinger) – “The Rotter’s Club” (Jonathan Coe) … enz. Ik heb al zin om ze te gaan herlezen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s