Zondag 14 augustus

Als hij niet veel te vroeg in 1977 was overleden, zou de Franse schrijver René Goscinny vandaag 90 zijn geworden. Iedereen kent hem van de strips over Asterix, Lucky Luke, en Iznogoedh die hij als scenarist met respectievelijk Uderzo, Morris en Tabary maakte. Maar Goscinny was ook bekend door een serie verhalen voor kinderen die hij samen met illustrator Sempé maakte. Hoe heette de hoofdpersoon van deze verhalen?

***

Goscinny Petit NicolasLe Petit Nicolas (‘De kleine Nicolaas’) werd door René Goscinny drie jaar eerder verzonnen dan Asterix, in 1956. Goscinny schreef korte verhaaltjes (van circa 1500 woorden), waarin hij in de huid kroop van een zevenjarig jongetje (met het bijbehorende taalgebruik, vol chouette en terrible, en Sempé maakte er een stuk of vijf tekeningen bij – in een karikaturale, scherpgelijnde stijl die het midden houdt tussen die van Fiep Westendorp en de Amerikaanse cartoonist Saul Steinberg. Vier jaar lang verscheen er iedere zondag in de krant Sud-Ouest Dimanche een plakje uit het leven van een gewoon jongetje met een hoop ondeugende vriendjes, die omringd wordt door o zo herkenbare volwassenen: goedburgerlijke ouders, een even lieve als wanhopige juf, een boze buurman, een getapte oom en niet te vergeten de strenge surveillant op het schoolplein die door de oudere jongens de Bouillon wordt genoemd omdat hij altijd ‘kijk me in de ogen’ zegt (een grap die Nicolaas eigenlijk niet begrijpt, zelfs al weet hij dat er oogjes in de bouillon drijven).

Goscinny Kleine NicolaasZijn inspiratie haalde Goscinny uit zijn eigen jeugd, maar hij hield zich bij de belevingswereld van een lagereschooljongetje; in de inmiddels klassieke verhalen komt er een inspecteur op school, graven papa en Nicolaas kuilen op een vakantiestrand, gaat iedereen postzegels verzamelen of komt oma op bezoek.Het is de manier waarop Nicolaas verslag doet van zijn belevenissen die de verhalen hun kracht geeft; een mislukte poppenkast van een goedbedoelende vader, een roerig familiediner en een desastreus tochtje door de natuur lopen binnen een mum van tijd uit op literaire slapstick

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s