Donderdag 11 augustus

Honderdelf jaar geleden verscheen het beste boek van Edith Wharton, een schrijfster die tegenwoordig vooral bekend is door de film (The Age of Innocence) die Martin Scorsese naar een van haar andere werken maakte. Wharton, wier 79ste sterfdag we vandaag herdenken, schreef vooral over de wereld waaruit ze zelf afkomstig was: die van de New Yorkse aristocraten, met hun verstikkende conventies en hun passieloze, door geld geregeerde levens. 

The House of Mirth (1905)

Wharton HouseLily Bart, een 29-jarige wees die in de high society van laat-19de-eeuws New York het hoofd boven water moet houden, is geboren voor het ongeluk. Verslaafd aan luxe en aan de bewonderende blikken van (invloed)rijke mannen, slaagt ze er niet in om los te breken van het wereldje dat ze eigenlijk veracht. Vanaf het moment dat ze met kaarten veel geld verliest – en weigert om daarvoor min of meer in natura te betalen – gaat het bergafwaarts. Haar trots verhindert haar om te trouwen met een rijke bewonderaar van twijfelachtige afkomst, maar ook met de arme sloeber die van haar houdt; ze wordt de dupe van een schandaal waar ze part noch deel aan heeft, met als gevolg dat haar bemiddelde tante haar onterft. Wanneer ze uitgestoten wordt door haar omgeving en haar ergste nachtmerrie, een leven in sjofelheid (‘dinginess’), werkelijkheid ziet worden, neemt ze een overdosis slaapmiddelen. Lily, zo maakt Wharton even pijnlijk als roerend duidelijk, is het slachtoffer geworden van een omgeving waarin bijna alles afhankelijk is van geld: vriendschap, seks, ja zelfs de waarheid. Dat ze dat doorziet en tegelijkertijd niet in staat is om zich er niets van aan te trekken, is haar grootste tragiek.

 

Joyce UlyssesOplossing quiz Verboden fictie

1 j
2 i
3 d
4 a
5 c
6 f
7 e
8 b
9 h
10 g

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s