Woensdag 10 augustus

Vandaag is de 75ste verjaardag van een jeugdheld van boven-de-veertigers, de schrijver van klassiekers als Treitertrends en Hedonia.

***

Koot graaft zich autobioLang voordat Connie Palmen het autobiografisme tot de populairste stroming in de Nederlandse literatuur verhief, was er al Kees van Kooten: de schrijvende mediakomiek (tot 1998 samen met Wim de Bie wekelijks op de televisie) die zichzelf en zijn bekende-Nederlanderschap tot inzet van zijn boeken maakte. Vanaf de kippenvel-en-tranenbundel Koot graaft zich autobio (1980), over onder meer de dood van zijn vader, is in Van Kootens boeken het onderscheid tussen schrijver en hoofdpersoon steeds futieler geworden. De vertellende ‘ik’ in geslaagde novellettes als ‘L’écrivain’ (uit de bundel Veertig, 1982) en Hedonia (1984) was de persoon die we ook van tv en uit interviews kenden: een gelukkig getrouwde familieman met twee linkerhanden, een hoofd vol muizenissen en één been in het rozevingerige verleden.

Kooten HedoniaHedonia, een licht postmodern verhaal over een man die filosofeert over humor en overspel terwijl zijn vrouw in New York Woody Allen interviewt, was Van Kootens literaire hoogtepunt. Sindsdien wijdt hij zijn talenten – het spelen met taal(verhaspelingen) en het ironisch observeren van het dagelijks leven – vooral aan vederlichte columns. Uitzonderingen zijn Annie (2000), waarin hij met humor en compassie de laatste jaren van zijn moeder beschrijft, en De verrekijker, het geschenk voor de Boekenweek van 2013.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s