Maandag 8 augustus

Bel-Ami is de bekendste roman van Guy de Maupassant, die deze week 166 zou zijn geworden. De perfecte keuze voor aan het strand, op een terras of in een beregende tent in de zomervakantie.

***

Maupassant Bel-Ami tweeOmschreven als een boek over brandende ambitie, of als een satire op het Parijse mediawereldje anno 1885, doet Bel-Ami (1885) verslag van de succescarrière van een ex-soldaat uit de koloniën. Zijn naam is Georges Duroy, en aan het begin van de roman zien we hem zijn laatste vijffrankstuk stukslaan in een goedkoop restaurant, waarna hem weinig meer rest dan doelloos, dorstig en smachtend over de boulevards te lopen. Juist op dat moment ontmoet hij een oude dienstmaat uit zijn tijd bij de huzaren, de geslaagde journalist Forestier, die hem geld geeft om zich in de kleren te steken en die hem introduceert bij de directeur van La Vie Française.

Maupassant Bel-AmiVanaf dat moment gaat het snel. Geholpen door de vrouw van Forestier – zelf kan hij niet schrijven – begint Duroy met een column over zijn tijd in Noord-Afrika. Het succes doet hem opschuiven naar de positie van roddelchroniqueur, in dienst van de belangen van de krantenmagnaat; en met het geld en het aanzien komt ook de belangstelling van mooie, rijke vrouwen, wier maintené hij wordt. Duroy heeft ‘zichzelf beloofd een leperd, een goochemerd en een slimmerik te zijn’ (vertaling van Hans van Cuijlenborg), en daar houdt hij zich aan. Na de ontijdige dood van Forestier sluit hij met diens vrouw een verstandshuwelijk, dat hij laat ontbinden als hij daar financieel veel beter van kan worden. Aan het slot van de roman is hij erin geslaagd om te trouwen met de dochter van de krantendirecteur, een extra wrede daad omdat hij uit opportunisme eerst haar moeder het hoofd op hol heeft gebracht.

Advertenties

2 thoughts on “Maandag 8 augustus

  1. Ik lees nog steeds met plezier de mails. Maar vergeet u niet heel veel vrouwelijke auteurs ?? Ik kom ze zo sporadisch tegen. Ik hoef u toch niet te vertellen dat ze er zijn en dat ze in kwaliteit niet onderdoen voor de andere sekse ??

    • Nee hoor, ik vergeet ze niet, kijk de blogs er maar op na. Maar het aantal klassieke vrouwelijke schrijvers is nu eenmaal in de minderheid; pas de laatste decennia is de verdeling ongeveer 60-40. Ter relativering: onder de 430 lemma’s van Steinz – Gids voor de wereldliteratuur, het boek dat ten grondslag ligt aan Read Around the Globe, zijn 88 vrouwen, ongeveer 20 procent. Dat betekent dat er eens in de vijf dagen een schrijfster op de Dagkalender zou moeten opduiken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s