Zondag 7 augustus

Vandaag is de 75ste sterfdag van de eerste niet-Europese winnaar van de Nobelprijs voor de literatuur. Een van zijn gedichten werd 65 jaar geleden de tekst van het Indiase volkslied.

***

TagoreRabindranath Tagore (1861-1941), een dichter en korte-verhalenschrijver uit Calcutta die in het Bengaals en het Engels schreef, kreeg in 1913 de Nobelprijs voor de Literatuur – als eerste Aziaat, wordt er altijd bij gezegd, maar de Zweedse Academie liet niet na te onderstrepen dat Tagore vooral gelauwerd werd om de ‘eigen Engelse woorden’ waarmee hij ‘zijn poëtische gedachten tot deel van de westerse literatuur maakte’. In Nederland werden sommige van zijn gedichten, toneelstukken en filosofische werken vertaald door Frederik van Eeden (1860-1932). In 1950 werd zijn gedicht ‘Jana-Gana-Mana’ (‘Heer van het hart van het volk’) de tekst van het volkslied van India.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s