Zaterdag 6 augustus

De Amerikanen herdenken het afwerpen van de eerste atoombom op 5 augustus, maar toen de Enola Gay ‘Little Boy’ in 1945  op Hiroshima liet vallen, was het in het Verre Oosten al de ochtend van de volgende dag. Welke Japanse roman beschreef als geen andere de nasleep van de ontploffing, die binnen een jaar leidde tot meer dan 140.000 doden?

***

Ibuse Black RainZwarte regen (1966), van de in de omgeving van Hiroshima geboren Masuji Ibuse (1898-1993). Deze roman, over een man die probeert verder te leven onder de dreiging van de fall-out van de eerste atoombom, is in feite een geëngageerd en actueel portret van het leven in radioactief besmet gebied. Zwarte regen (Kuroi ame in het Japans) werd meteen bekroond met de Nationale Cultuurprijs en in 1989 verfilmd door Shohei Imamura.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s