Dinsdag 2 augustus

28 jaar geleden overleed een verhalenschrijver die vooral bekend zou worden als een van de pioniers van het zogenoemde dirty realism in de Amerikaanse literatuur. Wat was zijn naam?

***

Carver What We Talk AboutHet leven van Raymond Carver (1938-1988), de zoon van een serveerster en een alcoholistische houtzager, heeft lange tijd veel weg gehad van dat van zijn personages: illusieloos, grauw, beheerst door een ongelukkig huwelijk en geteisterd door drankverslaving. In de tijd die hij overhield naast zijn twaalf ambachten, dertien ongelukken schreef hij korte verhalen, die in 1974 voor het eerst gebundeld werden en die door hun minimalistische stijl en ‘dirty realism’ grote invloed hadden op honderden verhalenschrijvers na hem.

Carver Where I'm Calling fromCarver beschreef het anonieme Amerika van de Noordwestkust, en vooral de wanhopige levens van vertegenwoordigers, barmeisjes en honderden andere kleine luiden die geen raad weten met hun emoties. Baanbrekende bundels waren Will You Please Be Quiet, Please (1976) en What We Talk About When We Talk About Love (1981), maar de beste introductie tot zijn oeuvre is de postuum verschenen compilatie Where I’m Calling From, waarin ook de meeste verhalen staan die regisseur Robert Altman versmolt tot de avondvullende speelfilm Short Cuts (1993).

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s