Maandag 1 augustus

Dag van het Eedgenootschap
Vandaag vieren de Zwitsers dat drie kantons zich precies 725 jaar geleden verenigden om hun onafhankelijkheid tegenover de Oostenrijkse Habsburgers te waarborgen. Met welke literair-historische figuur wordt deze vrijheidsstrijd geassocieerd?

***

Wilhelm Tell (Hongaars kaartspel)Met Wilhelm Tell, de Zwitser die volgens de mythe door de Oostenrijkse landvoogd gedwongen werd om met zijn kruisboog een appel van het hoofd van zijn zoontje te schieten. De eerste vermelding van een historische Wilhelm Tell is in het Lied von der Entstehung der Eidgenossenschaft, waarvan de kern teruggaat tot de veertiende eeuw. Zijn heldendaden zijn ook vereeuwigd in Het witte boek van Sarnen, een kroniek uit 1475 die de belangrijkste bron was voor Aegidius Tschudi’s Chronicon Helveticum (1550). Tschudi’s kroniek legde de biografie van Tell vast: geboren in Bürglen in het kanton Uri; betrokken bij de eed op de Rütli-weide in 1291; opgepakt in Altdorf na een op de ‘Apfelschuss’ volgende ‘bedreiging’ van de Oostenrijkse landvoogd; ontsnapt tijdens een storm op de Urner See; legeraanvoerder in de slag bij Morgarten (1315), waar het Eedgenootschap won van de Habsburgers; verdronken in de Schächenbach in 1354.

Wilhelm Tell (manuscript Schiller)Aan Tschudi ontleende Friedrich Schiller (1759-1805) de stof voor zijn invloedrijke toneelstuk Wilhelm Tell (1804). Vele literatoren traden in zijn voetsporen, maar er is er maar één die in de voetsporen van Tell zelf probeerde te treden: William S. Burroughs (1914-1997). De Amerikaanse cultschrijver schoot zijn vrouw dood in een poging een glas whisky van haar hoofd te schieten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s