Zondag 31 juli

‘Herinnering is als een hond die gaat liggen waar hij wil.’
Van welke roman van Cees Nooteboom, die vandaag zijn 83ste verjaardag viert, is dit een van de eerste zinnen?

 ***

Nooteboom RituelenHet is een van de eerste zinnen van Rituelen, de roman waarmee Cees Nooteboom in 1980 na zeventien jaar zijn comeback als romanschrijver maakte. In die tijd werd Nooteboom (1933) niet bijster door zijn vaderland gewaardeerd, iets wat hijzelf heeft geweten aan zijn katholieke afkomst, zijn kosmopolitische instelling, zijn verleden als reisverhalenschrijver voor het glanstijdschrift Avenue en zijn weigering om realistische romans te schrijven. Zijn melancholieke debuutroman Philip en de anderen (1955) is een modern sprookje over een jongen die door Europa lift om een raadselachtig Chinees meisje terug te vinden; Het lied van schijn en wezen (1981) is een roman over een schrijver die de verhouding tussen fictie en werkelijkheid tot zijn thema maakt; en Het volgende verhaal, het in Nederland gewraakte maar in het buitenland meermaals bekroonde Boekenweekgeschenk van 1991, beschrijft een reis van een overleden gymnasiumdocent naar de onderwereld.

Nooteboom Volgende verhaalNootebooms belangrijkste thema’s – de ongrijpbaarheid van de tijd, de bedrieglijkheid van de herinnering en de houding die je moet aannemen ten opzichte van het leven en de dood –komen het best tot hun recht in Rituelen en de ideeënroman Allerzielen (1998), waarin een fotograaf in het Berlijn van net na de Val van de Muur een nieuw leven probeert op te bouwen nadat zijn vrouw en kind zijn omgekomen bij een vliegtuigongeluk. Hoewel Nooteboom als romancier, dichter, essayist zeker niet de minste van zijn generatie was, moest hij tot 2004 op de P.C. Hooftprijs wachten. Daarna volgden nog drie Europese eredoctoraten en de Prijs der Nederlandse Letteren (2009).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s