Donderdag 28 juli

Vandaag is de 87ste verjaardag van de schrijver van Het leven is verrukkulluk en Liefdes schijnbewegingen.

***

Campert CompleetRemco Campert kreeg in 1979 de P.C. Hooft-prijs voor poëzie; hij had hem met evenveel recht voor proza kunnen krijgen. De zoon van de in concentratiekamp Neuengamme gestorven dichter Jan Campert (‘De achttien dooden’) was de toegankelijkste van de experimentele dichters die bekend werden onder de naam de Vijftigers; vanaf de jaren 50 schreef hij – met een humoristische toets en een melancholieke ondertoon – ook verhalen en licht satirische romans over het moderne (kunstenaars)leven en vooral over het wel en wee van de liefde: Alle dagen feest (1955, verhalen), Het leven is verrukkulluk (1961), Liefdes schijnbewegingen (1963), Tjeempie! of Liesje in luiletterland (1968), De Harm en Miepje Kurk Story (1983) en Somberman’s actie (1985).

Campert Satijnen hartDe laatste decennia is Campert vooral geliefd als columnist (in de Volkskrant) en als auteur van melancholieke romans over ouder wordende kunstenaars met een verleden in het Parijs van de jaren 50. De beste daarvan is Het satijnen hart (2006), het zelfonderzoek van een onsympathieke oude schilder, die naar aanleiding van de dood van een vroegere geliefde zijn leven overdenkt en opnieuw in de steigers zet.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s