Dinsdag 26 juli

Zestig wordt ie vandaag, de man die de levens romantiseerde van onder anderen danser Nijinski en luchtvaartpionier Santos-Dumont.

***

Japin ZwarteTwee Hollands-Afrikaanse prinsjes uit de 19de eeuw (De zwarte met het witte hart, 1997). Het eerste vriendinnetje van Casanova (Een schitterend gebrek, 2003). Twee bewoners van een lilliputterdorp in nazi- Duitsland (De grote wereld, 2006). Een stokoude pioniersvrouw in het Wilde Westen (De overgave, 2007). De te vroeg met dansen gestopte choreograaf Nijinski (Vaslav, 2010). Er is niet veel dat deze historische figuren gemeen hebben. Behalve dat het buitenbeentjes zijn die voortdurend het risico lopen om verschoppelingen te worden; en dat ze door acteur-schrijver Arthur Japin zijn vereeuwigd in even ouderwetse als succesrijke historische romans. Japin had in zijn debuut Magonische verhalen (1996) al geëxperimenteerd met het recept van zijn favoriete auteur Marguerite Yourcenar: gebruik historische achtergronden om de psychologie van je personages beter te doen uitkomen.

Japin GevleugeldeIn de vijftien jaar daarna zou hij zich presenteren als de erfgenaam van Hella Haasse, zij het dat zijn historische romans in de jaren nul steeds vetter aangezet en clichématiger gestileerd werden. Misschien dat hij dat zelf aanvoelde: zijn recente romans Maar buiten is het feest (2012, een drama over seksueel geweld) en De man van je leven (2013, een relatiekomedie) spelen zich af in de tegenwoordige tijd. Maar in 2015 keerde hij toch weer terug naar de historische roman; De gevleugelde ging over de Braziliaanse luchtvaartpionier Alberto Santos-Dumont.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s