Maandag 25 juli

55 jaar geleden overleed de grote schrijver J.H. Grönloh. Wie weet niet onder welk pseudoniem hij publiceerde?

***

NescioNomen est omen, en die van J.H.F. Grönloh was Nescio, ‘ik weet (het) niet’. Het oeuvre van de directeur van de Holland-Bombay Trading Company ademt bescheidenheid. Niet alleen publiceerde Nescio bij zijn leven maar drie verhalen (De uitvreter, Titaantjes en Dichtertje) en twee prozabundels (Mene Tekel, 1946, en Boven het dal, 1961), ook is zijn proza onopgesmukt en sympathiek ironisch. Dat laatste maakte hem – samen met Willem Elsschot – tot de held van veel schrijvers (en lezers) in de jaren 60 en 70 die het experiment afwezen en terug wilden naar ‘leesbare teksten’.

Nescio Uitvreter35 jaar na Nescio’s dood werd zijn verzameld proza in twee delen uitgegeven, inclusief nagelaten werk en zijn monumentale Natuurdagboek toch nog 1200 bladzijden. In de daarin gepubliceerde schets ‘De Profundis’ (1918) had de meester van de zelfspot en de desillusie al zijn credo afgegeven: ‘Uit niet te kunnen wat ik wil, uit niet te willen wat ik kon […] uit weemoed om ’t verleden, dat voorbijging en eerst daarna werd begrepen […] uit mijn gruwzame melancholie en mijn ijzige eenzaamheid […] uit al deze dingen bouw ik mijn kathedraal.’

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s