Vrijdag 22 juli

Charlotte Brontë, Marguerite Yourcenar en Hella S. Haasse zijn niet de enige grote buitenlandse auteurs die romans situeerden in België. Joseph Conrad wijdde een hoofdstuk in Heart of Darkness aan Brussel en William Shakespeare liet de hoofdpersonen van As You Like It vluchten naar ‘The Forest of Arden’. Maar welke plaats in België prikkelde het meest de verbeelding?

***

Stendhal ChartreuseHet is een van de legendarische passages uit de wereldliteratuur: de Slag bij Waterloo zoals die beschreven wordt door Stendhal in het begin van La Chartreuse de Parme. Niet omdat de gruwelen zo memorabel zijn, of omdat de strategie van Napoleon en zijn tegenstanders zo briljant wordt geanalyseerd; maar juist omdat Stendhal als geen ander weet over te brengen wat een wanorde het op het slagveld geweest moet zijn. De hoofdpersoon van ‘De kartuize van Parma’, de jonge Italiaanse edelman Fabrice del Dongo, is in een opwelling naar België gereden om zijn held Napoleon bij te staan, maar arriveert te laat en rent vervolgens als een kip zonder kop over de modderige velden heen en weer. Hij krijgt te maken met deserteurs en plunderaars, chaos en kogels, en komt uiteindelijk berooid en gewond uit de strijd, zonder dat hij ook maar enig idee heeft wat hem precies is overkomen. ‘Had hij nu echt een veldslag gezien?’ vraagt hij zichzelf af. ‘En zo ja, was dat de slag van Waterloo?’
Van alle plaatsen in Wallonië heeft Waterloo de literaire verbeelding het meest geprikkeld: behalve Stendhal, die zelf (rond 1800) had meegevochten in het Franse leger, speelt de laatste slag van Napoleon een rol in romans van Victor Hugo (Les Miserables), William Thackeray (Vanity Fair) en (recenter) de Schot Alan Massie (The Ragged Lion).

Oplossing quiz België

1 b
2 c
3 e
4 a
5 j
6 i
7 g
8 d
9 h
10 f

 

Advertenties

3 thoughts on “Vrijdag 22 juli

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s