Woensdag 20 juli

De berichten over zijn dood (op internet natuurlijk) bleken schromelijk overdreven. Vandaag wordt ‘de kluizenaar van El Paso’ 83.

***

McCarthy Pretty HorsesDe publiciteitsschuwe Cormac McCarthy gold al sinds Child of God (1973, een roman over een seriemoordenaar op het platteland) als een van de grote stilisten in de verhalende traditie van Melville en Hemingway. Maar het was pas met All the Pretty Horses (1992) dat het grote publiek hem in de armen sloot. De roadnovel over een jonge ruiter die in het Mexico van de jaren 40 zijn onschuld verliest, verzekerde hem van een goede ontvangst voor de volgende delen van zijn Border Trilogy: de indrukwekkende cowboy-odyssee The Crossing (1994) en Cities of the Plain (1998), waarin de definitieve teloorgang van het Wilde Westen in de 20ste eeuw wordt beschreven. De meeste boeken van McCarthy hebben cowboys en outlaws als hoofdpersonen, maar zijn allereerste ontwikkelingsromans kenmerken zich door ambitieuze thema’s (trouw, noodlot, vrijheidsdrang, verlies van beschaving). Zo is in het westernepos Blood Meridian (1985, over een jongen die zich aansluit bij een door een meedogenloze superman geleide bende scalpjagers) niet alleen de scheidslijn tussen goed en kwaad onvindbaar, maar ook de zin van het leven. Terwijl in Suttree (vertaald als ‘Angel’) een outcast-uit-vrije-wil kennismaakt met al het uitschot van de Amerikaanse consumptiemaatschappij.

McCarthy Blood MeridianIn Nederland werd Cormac McCarthy lang als schrijver van westerns gezien (wat min of meer vergelijkbaar was met het afdoen van Dostojevski als thrillerauteur of Faulkner als streekromancier); dat veranderde met de (snel verfilmde) romans No Country for Old Men (2005, over de gevolgen van een faliekant misgelopen drugsdeal in het Texaans-Mexicaanse grensgebied) en The Road (2006), waarin en vader en zijn zoon de afschuwelijkste ontberingen doormaken op hun tocht door een post-apocalyptisch Amerika.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s