Dinsdag 19 juli

Anna Enquist, die vandaag haar 71ste verjaardag viert, debuteerde in 1991 met de dichtbundel Soldatenliederen. Het waren romans als Het geheim en Contrapunt die van haar een van de bekendste Nederlandse schrijvers maakten.

***

Enquist GeheimWeinig populaire schrijfsters hebben het zo van de literaire kritiek te verduren gekregen als Anna Enquist (pseudoniem van Christa Widlund-Broer). Toen de pianiste en psychoanalytica in 1994 als romancière debuteerde met Het meesterstuk (drie jaar na haar goed ontvangen debuut als dichter), verweten de critici haar uitleggerigheid, schematische psychologie en een voorspelbare plot. Het kon haar succes niet deren: Het meesterstuk, een op de Mozart-opera Don Giovanni gebaseerde relatieroman over een egocentrische kunstenaar, werd een bestseller, en Enquists volgende roman Het geheim (1997), over het opspelende verleden van een voormalig concertpianiste, werd door lezers verkozen tot boek van het jaar.

907008AP Enquist_ContrapuntRelaties, vooral die tussen ouders en kinderen, spelen een rol in het Boekenweek-geschenk De ijsdragers (2002), waarin Enquist voor het eerst literair reflecteerde op de dood van haar 27-jarige dochter, en de historische roman De thuiskomst (2005), over de vrouw van ontdekkingsreiziger James Cook, die niet alleen haar man maar ook al haar kinderen zou overleven. Rouw is ook het thema van Enquists beste roman, Contrapunt (2008), waarin een vrouw Bachs Goldbergvariaties instudeert om daarbij het leven van haar gestorven dochter de revue te laten passeren. De sterke verhalen van Twaalf keer tucht (2011) en de doktersroman-in-sonatevorm De verdovers (2011) maakten van Enquist definitief de meest gelezen Nederlandse literaire schrijfster.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s