Maandag 18 juli

205 jaar geleden werd de schrijver van Barry Lyndon geboren. Wie kent hem nog?

***

Thackeray Barry LyndonSlechts twee van tientallen romans van William Makepeace Thackeray doen bij de Nederlandse lezer nog een belletje rinkelen: The Luck of Barry Lyndon (1844), de door Stanley Kubrick verfilmde autobiografie van een Ierse schelm uit de 18de eeuw, en Vanity Fair (1847-1848). Vooral deze laatste zedenkomedie, over de vervlochten levens van het uitgekookte weesmeisje Becky Sharp en haar brave vriendin Amelia Sedley, maakt duidelijk waarom de alwetende verteller Thackeray in zijn tijd werd gezien als de belangrijkste concurrent van Dickens, met wie hij een voorliefde voor ‘satirische biografieën’ en moralistische komedies over de Victoriaanse middenklassen deelde.

Thackeray PendennisHoewel Thackeray jarenlang schreef en tekende voor het satirische tijdschrift Punch, is hij – meer nog dan Dickens – eerder een observator dan een karikaturist. In zijn overige grote romans, zoals het autobiografische Pendennis (1848-1850, over de liefdesperikelen van een egoïstische schrijver in spe) en The Newcomes (1853-1855, over de nazaten van een selfmade man), geeft hij een nauwgezet en mild ironisch beeld van het materialisme van de Engelse middenklasse in de 19de eeuw.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s