Vrijdag 15 juli

Precies een jaar geleden bestormde Go Set a Watchman de bestsellerlijsten. Het was de geweigerde eerste roman van Harper Lee, het one-book wonder uit Alabama. Voor wie wil weten hoe het Scout en haar vader, Atticus Finch, twintig jaar later vergaat.

***

Lee MockingbirdHet is raadselachtig dat iemand die To Kill A Mockingbird kon schrijven (en die bovendien ooit de wens uitte de Jane Austen van Zuid-Alabama te worden) tot haar 89ste nooit meer een roman publiceerde. Maar voor Nelle Harper Lee (Monroeville, 1926-2016) was het – nadat haar debuut 88 weken in de bestsellerlijsten had gestaan en in 1961 de Pulitzerprijs won – klaar. Ze trok zich terug en zocht nauwelijks de openbaarheid; enkele uitzonderingen daargelaten, zoals een in het tijdschrift van Oprah Winfrey gepubliceerde brief uit 2006, haar felle protesten tegen de biografie The Mockingbird Next Door (2014) van Marja Mills en haar even felle strijd tegen het Monroe County’s Old Courthouse Museum (dat ze beticht van het stelen van haar ideeën).

Lee Go Set a WatchmanVoor het almaar voortdurende succes van Mockingbird maakt het allemaal niets uit: inmiddels is het verhaal over het fictieve boerendorp Maycomb (gebaseerd op Monroeville, Alabama, waar Lee zelf opgroeide) meer dan 30 miljoen keer verkocht in meer dan veertig talen. De verteller is de zes- tot en met achtjarige tomboy Scout, wier vader advocaat is en de verdediging op zich neemt van een zwarte man die (ten onrechte) beschuldigd wordt van verkrachting van een blank meisje – tevergeefs, want het racisme is in het zuiden van de VS in de jaren 30 nog alomtegenwoordig. Voor velen is Mockingbird dé introductie tot burgerrechten en het Amerikaanse rechtssysteem, maar het is ook een prachtige bildungsroman die is geschreven met verbazingwekkend veel inzicht in de belevingswereld van kinderen.

 

Oplossing quiz Franse steden

1 j
2 a
3 b
4 d
5 e
6 f
7 h
8 i
9 g
10 c

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s