Donderdag 14 juli

Precies honderd jaar geleden werd Natalia Ginzburg geboren. Ze zou bekend worden als een van de grootste auteurs van naoorlogs Italië.

***

Ginzburg bioNatalia Ginzburg (geboren Levi) was even bescheiden als haar proza. Ze noemde zichzelf ‘een piepkleine onbelangrijke schrijver’ (en voegde daar alleen aan toe ‘dat er nooit iemand op mij heeft geleken, hoe klein en onbelangrijk ik ook mag zijn’); haar boeken zijn bijna allemaal dun en laconiek van stijl, opgebouwd uit dialogen en korte zinnen met een minimum aan bijvoeglijke naamwoorden. Vervreemding en eenzaamheid zijn de belangrijkste thema’s van romans als Zo is het gebeurd (1947, over een vrouw die haar man heeft vermoord), Al onze gisterens (1952, over twee verbonden families in de jaren 30 en 40) en De stemmen van de avond (1961, over Piemonte in de Tweede Wereldoorlog), die desondanks geen sombere indruk maken.

Ginzburg FamilielexiconGinzburgs personages, bijvoorbeeld die in de briefroman Lieve Michele (1973), leiden mislukte levens maar spreiden daarbij een melancholieke opgewektheid tentoon. “Ik zou het geluk niet weten te vertellen,” zei Ginzburg, die in de oorlog uit Turijn verbannen werd en haar eerste echtgenoot, de uitgever en verzetsstrijder Leone Ginzburg, verloor. In de autobiografische roman Familielexicon (1963) vertelt ze het verhaal van haar opgroeien in een geassimileerd joods en antifascistisch Turijns milieu in de jaren 20.

Oplossing quiz wielerfictie

1 i (1999)
2 d (postuum gepubliceerd in 1967)
3 e (1896)
4 f (2003)
5 b (1900)
6 h (1995)
7 g (1982)
8 j (1978)
9 c (1998)
10 a (1903)

Advertenties

One thought on “Donderdag 14 juli

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s