Maandag 11 juli

Vandaag viert men in Vlaanderen dat 714 jaar geleden de Guldensporenslag plaatshad. Welke Belgische auteur schreef een roman over deze historische gebeurtenis, waarbij het Vlaamse proletariaat korte metten maakte met de Franse overheerser?

***

Conscience LeeuwDat was Hendrik Conscience (1812-1883). Zijn beroemdste boeken worden nauwelijks meer gelezen – geschreven als ze zijn in wat Jeroen Brouwers aanduidde als ‘met barbaristische wratten overdekt namaak-Diets’. Toch geldt de Antwerpse ambtenaar als de grondlegger van de moderne Vlaamse literatuur en van de nationalistische Vlaamse Beweging. Dat laatste komt door De leeuw van Vlaanderen (1838), Consciences roman over de Guldensporenslag in 1302. Het nationale epos, dat tegenwoordig vaak in hertaling wordt gepubliceerd (if at all), was het startschot van de Vlaamse romantiek en werd gevolgd door onder veel meer Jacob van Artevelde (1849, over een veertiende-eeuwse volksleider) en De Boerenkrijg (1853, over de Vlaamse opstand van 1798). Behalve gloedvolle en hoogdravende historische romans in de traditie van Walter Scott schreef Conscience ook zedenromans en dorpsverhalen (bijvoorbeeld Baes Gansendonck, 1850). Hij was het dan ook over wie werd gezegd dat hij zijn volk leerde lezen.

Advertenties

One thought on “Maandag 11 juli

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s