Zondag 10 juli

Vandaag is de 145ste geboortedag van Marcel Proust, maar het is ook de 85ste verjaardag van de Nobelprijswinnares van 2013.

***

Munro Beggar MaidAlice Munro, geboren als Alice Ann Laidlaw in de staat Ontario, is een veelgeprezen en -beprijsde specialiste in het lange korte verhaal die in 2013 de Nobelprijs kreeg. Als een moderne Tsjechov biedt ze momentopnamen van kleine, schijnbaar onbeduidende (vrouwen)levens die door een onverwachte gebeurtenis worden uitgelicht. Een mooie bloemlezing van haar emotioneel geladen en melancholiek gestileerde verhalen is Selected Stories (1996). Voor degenen die liever een roman lezen, bracht Munro een aantal scènes uit één vrouwenleven bij elkaar in The Beggar Maid, dat in 1980 voor de Booker Prize genomineerd werd. Eenzelfde thematische groepering paste ze toe in The Love of a Good Woman (1998), waarin diverse vrouwen op een keerpunt in hun leven worden beschreven, en in Hateship, Friendship, Courtship, Loveship, Marriage (2001), waarvan de sprekende titel bovendien een adequate samenvatting van haar oeuvre is.

Munro AwayMunro schreef veel over het platteland van Zuid-Ontario waar ze vandaan komt en wordt wel gezien als het Canadese equivalent van zuidelijk-Amerikaanse schrijvers als Faulkner en McCullers. Haar verhaal ‘The Bear Came over the Mountain’, over een man die zijn vrouw verliest aan alzheimer, werd succesrijk verfilmd onder de titel Away from Her.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s