Zaterdag 9 juli

Vandaag is de 50ste verjaardag van Amélie Nothomb, de excentrieke Waalse schrijfster met een voorliefde voor Oost-Aziatische settings.

***

Nothomb StupeurBij haar debuut (Hygiène de l’assassin, 1992) kondigde de 26-jarige Amélie Nothomb aan dat ze elk jaar een roman zou publiceren. Tot op heden is ze daarin geslaagd, al worden haar vooral uit dialoog bestaande boeken steeds dunner en gemakzuchtiger. Hygiène de l’assassin, het verhaal van een literair journaliste die een oude Nobelprijswinnaar zijn geheimen ontfutselt, was een klaroenstoot: een spannende, rechttoe-rechtaan geschreven roman waaruit Nothombs belangrijkste thema – de sadomasochistische relatie tussen lelijke en mooie mensen – duidelijk naar voren kwam. In Le Sabotage amoureux (1993), over de oorlog tussen kleine kinderen in de afgesloten diplomatenwijk van Peking, greep Nothomb terug op haar jeugd als ambassadeursdochter in Oost-Azië. Zes jaar later schreef ze Stupeur et Tremblements, een komische roman over een westerse vrouw die in dienst van een Japanse multinational afzakt van tolk-vertaler tot juffrouw van de retirade. Het met de Grand Prix van de Académie française bekroonde boek is een verademing te midden van de afgeraffelde moderne gruwelsprookjes waarop Nothomb haar lezers het laatste decennium heeft vergast en waarop het autobiografische Biographie de la faim (2004) – over de mateloosheid van een schrijfster – een zeldzame uitzondering is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s