Donderdag 7 juli

Suikerfeest
Welke Egyptische auteur schreef een boek met de titel De suikersteeg?
Mahfoez SuikersteegNagieb Mahfoez, de pionier van de Egyptische roman, en de enige Arabische winnaar van de Nobelprijs (1988), werd in 1911 geboren in Oud-Caïro, de stad die in bijna al zijn veertig boeken een hoofdrol speelt. Mahfoez, die na zijn studie filosofie werkte als journalist en ambtenaar, debuteerde in 1938 met een verhalenbundel en begon daarna – geïnspireerd door Walter Scott – met een reeks van dertig romans over het Egyptische verleden. Na drie titels verlegde hij in de jaren 50 zijn interesse naar de moderne tijd. Een van de resultaten was de veelgeprezen (hoewel niet al te vlot geschreven) Caïro Trilogie, bestaande uit de naar Caïrese stadsbuurtjes genoemde romans Tussen twee paleizen (1956), Paleis van verlangen (1957) en De suikersteeg (1957). Het is een naturalistische familiekroniek over de teloorgang van een tirannieke vader en de volwassenwording van zijn moderne zoon, tegen de achtergrond van de Egyptische maatschappij tussen 1917 en 1945. Mahfoez GabalawiDat veel werk van de ‘Balzac van Egypte’ in veel Arabische landen niet verkocht mocht worden, lag niet alleen aan zijn controversiële allegorie Kinderen van Gabalawi (1959), waarin hij zich verzette tegen de pretenties van godsdienst én wetenschap, maar ook aan zijn verlichte religieus-politieke stellingnames; de blinde schrijver werd op zijn 83ste nog door twee fundamentalisten neergestoken. Hij stierf in 2006.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s