Woensdag 6 juli

Een volle datum vandaag, want het is de geboortedag van Hilary Mantel (1952) en Berhard Schlink (1944) en de sterfdag van William Faulkner (1962) en Guy de Maupassant (1883). Wij concentreren ons op de Nederlandse schrijver Miquel Bulnes, die vandaag zijn veertigste verjaardag viert.

***

Bulnes ZorgDrie romans publiceerde de half-Spaanse arts-microbioloog Miquel Bulnes (geboren Ekkelenkamp) over zijn werkomgeving, de een nog geestiger dan de andere. In Zorg (2003), opvallend genoeg in de jij-vorm geschreven, schetste hij aan de hand van een 27- jarige chirurge in opleiding de teleurstellingen, de gruwelijkheden en vooral de absurditeiten van het artsenbestaan. In Lab (2005) neemt hij de wereld van het fundamentele kankeronderzoek onder de loep (‘Mijn professor zou zorgen voor een algemene opzet, mijn collega voor morele ondersteuning en het enige wat ik hoefde te doen was al het werk’). En in Attaque! (2007) schakelt hij tussen een academisch ziekenhuis in Nederland en een psychiatrisch ziekenhuis in Spanje, waarbij het moeilijk te zeggen is waar de chaos groter is.

Bulnes BloedNa zijn dokterstrilogie verraste Bulnes zijn lezers met de vuistdikke historische roman waarin hij aan de hand van tientallen personages uit alle lagen van de bevolking een panorama geeft van Madrid en Barcelona in de jaren 20. Humoristisch, schitterend gestileerd, knap geconstrueerd en met een spannende plot was Het bloed in onze aderen een van de literaire hoogtepunten van 2011 – terecht genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s