Dinsdag 5 juli

‘Eer plant men bomen op de weg,
Eer zal men kakken in zijn hoed,
Dan dat ik u mijn ziel blootleg
En zeg wat ik thans lijden moet.’

Van welke dichter en prozaschrijver, die precies vier jaar geleden overleed, zijn deze dichtregels?

***

Komrij Verwoest ArcadiëHet is de slotstrofe van ‘De zwijgzaamheid’ van Gerrit Komrij (1944-2012), winnaar van de P.C. Hooftprijs voor beschouwend proza in 1993, en de eerste Dichter des Vaderlands van 2000 tot 2004. Komrij was een vooraanstaand dichter, Nederlands vruchtbaarste poëziebloemlezer en een actief vertaler; hij schreef toneelstukken, kunstkritieken en literaire polemieken en zijn lijst van publicaties bevat meer dan honderd titels. Het is dan ook verbazingwekkend dat hij daarnaast nog de tijd had voor verhalende fictie. Komrij debuteerde als romancier in 1980, met de sfeervolle autobiografie Verwoest Arcadië, waarin hij een portret van de kunstenaar als jongetje en student ondergeschikt maakt aan de idee die ook ten grondslag ligt aan zijn gedichten: het leven is aftakeling. Pas tien jaar later, na zijn verhuizing naar Portugal, publiceerde hij zijn tweede roman Over de bergen, een traag verteld verhaal over een stadse Portugees die in een bergdorpje vergeefs zijn bestemming probeert te vinden. Dubbelster (1993), een satire over een mediaster die bedreigd wordt door een dubbelganger, was veel vlotter van toon; Hercules (2004) was een speelse bewerking van de klassieke Heraklesmythe. Ook in zijn prozafictie toonde Komrij zich een kameleontisch schrijver, zij het niet een die, zoals hij zelf in 1974 constateerde, alles wat zijn handen aanraakten in goud veranderde.

Advertenties

One thought on “Dinsdag 5 juli

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s