Maandag 4 juli

Onafhankelijkheidsdag (VS)
Er is een succesvolle rampenfilm met de titel Independence Day (van Roland Emmerich), een klassieke popsong (van Bruce Springsteen), en ook een beroemde roman. Wie was de auteur?

***

Ford Independence DayDe korte-verhalenschrijver Richard Ford (1944), auteur van onder meer The Sportswriter (1986, over de journalist-in-crisis Frank Bascombe), publiceerde in 1995 Independence Day, waarin hij zijn alter ego Bascombe opnieuw liet worstelen met zijn leven in het algemeen en zijn carrière en relaties in het bijzonder. De dikke Great American Novel werd een commercieel succes en kreeg als eerste boek ooit zowel de PEN/Faulkner Award for Fiction als de Pulitzer Prize for Fiction. Elf jaar later zou Richard Ford, die in de jaren tachtig bekendstond als vertegenwoordiger van het dirty realism in de Amerikaanse literatuur, zijn trilogie over Bascombe afsluiten met het iets minder enthousiast onthaalde The Lay of the Land (2006).

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s