Vrijdag 1 juli

Keti Koti (Dag van de Gebroken Ketenen)
Vandaag 153 jaar geleden schafte Nederland de slavernij af, zestig jaar na Denemarken en dertig jaar na Groot-Brittannië. De laatste koloniën waarin dit gebeurde waren Suriname en de Antillen, en dat heeft vanzelfsprekend sporen nagelaten in de literatuur van de West.

***

McLeodIn de historische romans van de joods-Surinaamse schrijfster Cynthia McLeod (Paramaribo, 1936) spelen de voorouders van alle etnische groepen van Suriname een rol en komen alle lagen van de bevolking aan bod, van hugenootse planters tot weggelopen negerslaven. Alleen al daarom is McLeod met recht een volksschrijfster: drie op de honderd Surinamers kochten haar debuutroman Hoe duur was de suiker? (1987), over het slavernijverleden – en dat is exclusief de verkopen in Nederland, waar het boek in 1995 verscheen.

Helman Stille plantageThematisch bezien is McLeod een erfgenaam van Albert Helman (pseudoniem van Lou Lichtveld, 1903-1996), die bekend werd met zijn historische roman De stille plantage (1931). Hierin volgt hij – net als McLeod in Vaarwel Merodia (1993) – een adellijke Franse hugenotenfamilie die na de herroeping van het Edict van Nantes in 1685 via Amsterdam naar de kolonie in de West emigreert. De man des huizes, Raoul de Morhang, is een idealist die aan de Surinamerivier een ministaatje wil stichten waar rijkdom en rechtvaardigheid heersen. Maar hij rekent buiten de koloniale werkelijkheid, ‘de dieren en de slaven en het woud dat altijd weer zijn grond terugvraagt’. De met moeite opgebouwde plantage vervalt binnen een mum van tijd als er ziektes onder de gewassen uitbreken en Raoul geen hulp kan vragen bij naburige plantagehouders, omdat zijn ideeën over de humane behandeling van slaven door hen als een groot gevaar worden gezien. De nekslag voor het heilstaatje is de onbeantwoorde liefde van de ruwe plantageopzichter voor Raouls schoonzuster, een geëmancipeerde vrouw die heimelijk verliefd is op de negerslaaf Isidore.

Oplossing quiz huwelijken

1a; 2g; 3h; 4j; 5i; 6c; 7b; 8e; 9f; 10d

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s