Woensdag 29 juni

Weer geen voetbal vandaag. Om de tweede rustdag voor de kwartfinales te overbruggen: tien literaire werken waarin voetbal een belangrijke rol speelt.

***

Schuil AFC-ersDe AFC’ers van J.B. Schuil (1915; klassiek kinderboek over succesrijke schoolvoetballers)

Die Angst des Tormanns beim Elfmeter van Peter Handke (1970; ex-voetballer krijgt last van zijn geweten nadat hij tijdens een black-out een caissière heeft vermoord)

Daar ga je, Deibel! van C. Buddingh’ (1975; adembenemend kort verhaal over een in de knop gebroken voetbalwonderkind)

Fever Pitch van Nick Hornby (1992; literaire zelfanalyse van ’s schrijvers obsessie met zijn ooit schlemielige voetbalclub Arsenal)

De laatste Nederlandse man van Jan Tetteroo (1993; op zoek naar het verband tussen een legendarische interland en een verdwijning)

De kwetsuur van Anna Enquist (1999; bundel met tien verhalen over voetbal, geschreven voor het tijdschrift Hard Gras)

Kollaard Onmiddellijke terugkeerHet mooiste leven van Kees ’t Hart (2001; een jaar als observator bij de Friese voetbalclub Heerenveen)

De verveling van de keeper van Dimitri Verhulst (2002; deze variatie op het aloude heldenepos is tegelijkertijd een aanval op extreem-rechts in Vlaanderen)

De Movo Tapes van A.F.Th. van der Heijden (2003; in dit eerste deel van de Homo Duplex-cyclus speelt de Slag bij Beverwijk, tussen Ajax- en Feyenoord-‘supporters’ een dwingende rol)

Onmiddellijke terugkeer van uw geliefde van Sander Kollaard (2012; roman in verhalen, waarvan er één gaat over de wereldgoal van Marco van Basten in de finale van het EK ’88 tegen de Sovjet-Unie)

Advertenties

5 thoughts on “Woensdag 29 juni

  1. Mooie lijst. Nog een aanvulling: A kestrel for a knave van Barry Hines. Een veel geplaagde jongen moet op doel. Dat gaat niet goed en hij verveelt zich te pletter. En tot slot dwingen ze hem ook nog onder de koude douche.

  2. Ben in Schotland op vakantie, en heb de vraag of het boek : la Vie mode d’ emploi Ook tot de wereldliteratuur behoort.
    In mijn idee is het een fantastisch boek .

    • Het huis van de literatuur heeft vele kamers, maar een daarvan is zeker het werk van Georges Perec. Het toeval wil dat ‘Het leven een gebruiksaanwijzing’ afgelopen dinsdag voor de Dagkalender gepland was (maar verviel omdat ik niet in staat was een bijdrage te schrijven); het verhaal speelt zich namelijk af op 23 juni.

  3. De AFC’ers van J.B. Schuil! Dat boek heb ik als kind verslonden en daarna ook de andere boeken van J.B. Schuil, zoals Jan van Beek, De Katjangs en Rob en de stroper van Tjot-Idi… maar de AFC’ers blijft toch mijn favoriet!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s