Dinsdag 28 juni

Precies over een jaar vieren we de 150ste geboortedag van Luigi Pirandello. Als voorproefje vast de biografie van de man die zelf ook een soort literaire dagkalender probeerde te maken.

***

Pirandello Mattia PascalDe Siciliaan Luigi Pirandello (1867-1936) kreeg in 1934 de Nobelprijs ‘voor zijn stoutmoedig en vindingrijk doen herleven van de kunst van het drama’. Maar voordat hij naam maakte met absurdistische toneelstukken over werkelijkheid en identiteit (Zes personages op zoek naar een auteur, Hendrik IV) had hij gedebuteerd als dichter (1889), als filoloog (1891, met een proefschrift over het dialect van zijn geboorte-eiland), als korteverhalenschrijver (1894) en als romancier (1901). Zijn eerste grote succes, Wijlen Mattia Pascal (1904), was het verhaal van een man die tevergeefs aan zijn verleden hoopt te ontsnappen nadat hij een fortuin in Monaco heeft gewonnen.
Pirandello IemandDe twijfels van de hoofdpersoon, die op een gegeven moment niet meer weet wie hij is, zijn kenmerkend voor Pirandello’s werk; zo beschrijft de roman Iemand, niemand en honderdduizend (1926) op een humoristische manier de vérgaande identiteitscrisis van een man die van zijn vrouw te horen krijgt dat zijn neus scheef staat.Vanaf 1922 werkte Pirandello aan Novellen voor een jaar, een meerdelige verzameling van tragikomische Siciliaanse volksverhalen over toeval, gekte en jaloezie (waarvan er vijf door de gebroeders Taviani in Kaos verfilmd werden). Pirandello wilde er voor elke dag van het jaar een schrijven; de teller stond bij zijn dood op 232.

Advertenties

2 thoughts on “Dinsdag 28 juni

  1. Niets is wat het lijkt….óf….niets lijkt wat het is. Zelfs Pirandello niet….zijn Henry IV is hét voorbeeld
    Mees van den Bosch

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s