Maandag 27 juni

Van welke dichter, die vandaag vijftien jaar geleden overleed, is het volgende legendarische vers?
Een nieuwe haring sprak te Dordt
Ik denk dat ik geen oude word.

Stip Trijntje Fop***

‘Op een haring’ is een van de honderden dierenverzen die de journalist en plezierdichter Kees Stip (1913-2001) alias Trijntje Fop schreef voor de Volkskrant. Ze werden merendeels verzameld in Het grote beestenfeest van Trijntje Fop in 1988. Andere beroemde dierengedichten van Stips hand zijn ‘Op een bok’ (‘In Siddeburen was een bok/ die machtsverhief en worteltrok…’), ‘Op een hen’ (‘Een hen te Hoenderloo vermoordde/ de bezittelijke voornaamwoorden…’), ‘Op een kip’ (‘Een kip sprak peinzend tot een ei:/ “Wie was er eerder: ik of jij?”…’) enzovoort enzovoort.

 

Stip Trijtje FopStip werd overigens tijdens de Tweede Wereldoorlog beroemd met het clandestien verspreide ‘Dieuwertje Diekema’, een parodie op het gedicht ‘Mária Lécina’ (1932) van J.W.F. Werumeus Buning waarin dieren ook een belangrijke rol speelden. Waar Werumeus zijn gedicht begon met ‘Honderd klokken van Londen doen Londen bonzen/ en vier kathedralen Genua’, dichtte Stip: ‘Honderd stieren in Dieren doen Dieren tieren/ en tweehonderd wolven Wolvega’.

Oplossing quiz roesmiddelen

1 e
2 h
3 b
4 j
5 i
6 a
7 c
8 f
9 g
10 d

 

Advertenties

One thought on “Maandag 27 juni

  1. Deze woorden lees ik in. De tuin van de voormalige boerderij van Kees Stip! Onder het motto Westerwolde Rijgt zijn tuinen en kunst met elkaar verbonden. Ik sta met een kraam gedichten bundels, heel veel Stip & Fop 😄

    Vriendelijke groet,
    Els den Os / Hond in de Kast

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s