Zaterdag 25 juni

Vandaag zou de 90ste verjaardag van Ingeborg Bachmann geweest zijn, als de schrijfster niet in 1973 was overleden. Waar berust haar faam op?

***

Bachmann MalinaDe vrouw naar wie de voornaamste literaire prijs van Oostenrijk werd genoemd, debuteerde na een studie filosofie en een dissertatie over Heidegger in 1952 met een hoorspel, gevolgd door twee bundels met sombere, existentialistische poëzie, die haar tot de lieveling van de Duitse literaire beweging Gruppe 47 maakten. Vanaf de autobiografische verhalenbundel Das dreissigste Jahr (1961), over vrouwen die in conflict raken met de onderdrukkende mannenmaatschappij, schreef Ingeborg Bachmann alleen nog proza, met als hoogtepunt Malina (1971). Deze complexe roman gaat over een Weense schrijfster die getraumatiseerd is door haar vader en die een relatie heeft met twee mannen – beiden misschien projecties van haar verbeelding. Hoewel de toon van de roman persoonlijk en intiem is (en de stijl modernistisch), werd Bachmann een heldin van de feministische beweging, die vooral haar gelijkstelling van vrouwendiscriminatie met fascisme waardeerde. Malina was het eerste deel van een trilogie, die onder andere een roman over de vrouw van een fascistoïde psychiater (Der Fall Franza) moest bevatten. Het werk kwam niet af; Bachmann overleed aan de brandwonden die ze had opgelopen toen haar nachthemd vlam had gevat door een sigaret.

Advertenties

One thought on “Zaterdag 25 juni

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s