Vrijdag 24 juni

Vandaag is het officieel midzomer, de langste dag van het jaar, aan de vooravond waarvan Shakespeare in 1595 zijn komedie A Midsummer Night’s Dream wijdde. Hoe heet het liefdespaar dat er de hoofdrol in speelt?

***

Shakespeare Midsummer NightEen strikvraag vandaag. Shakespeares Midzomernachtsdroom heeft niet één liefdespaar, maar vijf, als je Pyramus en Thisbe (de twee klassieke fiuren die onderwerp zijn van een toneelstuk-in-een-toneelstuk) meetelt. Het stuk begint met het aangekondigde huwelijk van hertog Theseus en de Amazonekoningin Hippolyta. Daarnaast is er de gedwarsboomde liefde tussen Hermia en Lysander, en de moeizaam tot stand komende relatie tussen Demetrius en Helena. In het toverbos waar alle personages samenkomen, heersen de elfenkoning Obeon en zijn vrouw Titiana, die door een ongelukje met een liefdesdrank verliefd wordt op een wever die door een tovertruc een ezelskop heeft gekregen. Confused? You will be als je een opvoering meemaakt van deze Shakespearekomedie. Maar uiteindelijk gaat het natuurlijk om de poëzie waarin de handeling is verpakt en de diepere levenslessen die onder de oppervlakte van de dolzinnige plot schuilgaan.

Advertenties

2 thoughts on “Vrijdag 24 juni

  1. Eh, de aanduiding “langste dag” klopt niet. Alle dagen zijn even lang. Je hebt alleen het meeste aantal daglichturen. Daarbij klopt de datum niet want die dag was dit jaar in ons gebied op 20 juni. Maar dat zijn natuurlijk maar bijzaken want de blog gaat over Shakespeare. 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s