Dinsdag 21 juni

Veel verjaardagen in de wereldliteratuur vandaag: J.M. Machado de Assis (1839-1908), Robert Menasse (1954), Ian McEwan (1948), Françoise Sagan (1935-2004) en Jean Paul Sartre (1905-1980). Maar geen kroonjaren, dus we kiezen de eerste in het alfabet voor verder lezen.

***

Machado portretJoaquim Maria Machado de Assis is zonder twijfel de minst gelezen Zuid-Amerikaanse grootheid. Dat is jammer, want een roman als Postume herinneringen van Brás Cubas zou tot de eeuwig herdrukte klassieken uit de wereldliteratuur moeten behoren. De na de dood geschreven memoires van een gegoede Braziliaan (‘ik ben, in de grond, geen dode schrijver maar een schrijvende dode’) zijn geestig van toon en toegankelijk gestileerd, terwijl de vele formele vernieuwingen – een onbetrouwbare verteller, meervoudig perspectief, typografische grapjes – vooruitlopen op menig (post)modern meesterwerk.

Machado Quincas BorbaNiet dat de journalist-criticus Machado was geboren als modernist. Pas in de verhalen en romans die Machado in de jaren 80 schreef nadat hij naar eigen zeggen ‘zijn illusies over de mensen had verloren’, ontworstelde hij zich aan de Europese romantische en realistische tradities en toonde hij zijn meesterschap. Brás Cubas was zijn eerste succes, gevolgd door het licht absurdistische Quincas Borba en de eigenzinnige ontwikkelingsroman Dom Casmurro. Schijn en wezen is het belangrijkste thema van Machado’s werk. Heel typerend, zeggen de biografen, voor een mulattenzoon die in een snobistisch-racistische samenleving gedwongen was om zijn bescheiden afkomst te verstoppen onder het masker van de brave burgerman.

Advertenties

One thought on “Dinsdag 21 juni

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s