Maandag 20 juni

Wereldvluchtelingendag
‘Wat is het leven anders dan een opeenstapeling van rampen’
Uit welke verhalenbundel, geschreven door de uit Sarajevo afkomstige balling Aleksander Hemon, is deze zin afkomstig?

***

Hemon Question of BrunoTwaalf uitgevers betaalden hoge bedragen voor de bundel van de Bosnisch-Amerikaanse Aleksander Hemon (1964), die nog vóór zijn debuut door de Engelse krant The Observer werd geschaard onder de ’21 auteurs die er in de 21ste eeuw toe zullen doen.’ Hemons herkomst — hij werd een balling op het moment dat het beleg van Sarajevo begon — speelde ongetwijfeld een rol; en ook het feit dat hij ervoor had gekozen om in het Engels en niet in het Servo-Kroatisch te schrijven. Maar uiteindelijk zal zijn proza de doorslag hebben gegeven. De acht verhalen in The Question of Bruno (2000, vertaald als Wat is er toch met Bruno?) zijn niet alleen helder van stijl en ondanks de beschreven gruwelijkheden humoristisch van toon, ze zijn bovenal origineel in vorm en inhoud.
Hemon tweeEen autobiografische terugblik op het Joegoslavische platteland onder Tito wordt gevolgd door een Monty Python-achtige levensbeschrijving van een fictieve Joegoslaaf en door de jeugdherinneringen van een eenzame jongen die denkt dat zijn vader een spion is. Een ultrakort verhaal verbindt een accordeon uit het bezit van de familie Hemon met de moord op aartshertog Franz Ferdinand in 1914. En behalve over een vrouw tijdens het beleg van Sarajevo lezen we over een hulpeloze Bosnische immigrant in Amerika. Twee verhalen werden door Hemon voorzien van een uitgebreid notenapparaat, een vervreemdingseffect dat doe denken aan de annotaties in Nabokovs Pale Fire (1962) en dat Hemon in de pers vergelijkingen opleverde met de Russische immigrant die ook direct in het Engels ging schrijven.

Advertenties

One thought on “Maandag 20 juni

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s