Zondag 19 juni

Precies een jaar geleden overleed op 90-jarige leeftijd James Salter, wiens roman Spel en tijdverdrijf onlangs opnieuw werd uitgebracht.

***

Salter BurningMeer dan eens is schrijver James Salter (geboren Horowitz) met schilders vergeleken: met Edward Hopper (om zijn korte verhalen die zich afspelen in een Amerika waarin tijd niet zo belangrijk is, maar licht des te meer), met de Franse pointillisten (om de pennestreken en accenten die Salter her en der plaatst en die pas een beeld vormen wanneer je op enige afstand naar het resultaat kijkt), met John Singer Sargent (om diens directe en economische schilderstijl); zelf verklaarde hij dat hij tijdens het schrijven van Light Years (1975, over een op het oog succesvol stel met een afbrokkelend huwelijk) Pierre Bonnard in zijn hoofd had – niet alleen om de sfeer van zijn schilderijen, maar ook om zijn eenzame manier van werken en zijn onverschilligheid jegens roem en glamour.

Salter Alles wat isSalter, die al in 1957 debuteerde met The Hunters (over gevechtspiloten in de Koreaanse Oorlog), is jarenlang vooral een writer’s writer geweest: critici en collega-schrijvers bewonderden zijn gave zinnen en poëtische beelden, beschrijvingen van vrouwen (voor sommigen reden hem een seksist te noemen) en psychologische portretten; zijn melancholieke korte verhalen, verzameld in Dusk and Other Stories (1988) en Last Night (2005), wonnen meerdere literaire prijzen. Pas met All That Is (2013), over het (liefdes)leven van een New Yorkse uitgever en ex-marinier, bereikte de schrijver ook het grote publiek.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s