Vrijdag 17 juni

Onafhankelijkheidsdag IJsland
Op 17 juni vieren de IJslanders dat ze in 1944 onafhankelijk werden van Denemarken. Welke IJslandse auteur had tien jaar daarvoor al een roman geschreven met de titel Onafhankelijke mensen?

***

Laxness Onafhankelijke mensenDe toekenning van de Nobelprijs voor literatuur aan Halldór Laxness (pseudoniem van Halldór Guđjónsson, 1902-1998) zette in 1955 het IJslands, gesproken door 250.000 mensen, in één klap op de kaart. Laxness kreeg de hoogste literaire eer ‘voor de levendige epische kracht waarmee hij de grote IJslandse vertelkunst [had] vernieuwd’ en voor de grote romans die hij als sociaal realist, aanvankelijk communist, had gepubliceerd: Salka Valka (1931-1932), waarin een meisje en haar ongehuwde moeder zich handhaven in een klein vissersdorp, Onafhankelijke mensen (1934-1935), over een schapenboer die zijn strijd om zelfstandigheid duur moet bekopen, en De gelukkige krijgers (1952), een op oude sagen gebaseerde historische roman over de introductie van het christendom. Anders dan veel laureaten bleek Laxness na zijn Nobelprijs niet uitgeschreven. In decennia daarna publiceerde hij onder andere Het herwonnen paradijs (1960), waaruit zijn belangstelling voor oosterse mystiek naar voren komt, en Aan de voet van de gletsjer (1968), waarin een jonge priester eropuit wordt gestuurd om het reilen en zeilen van een excentrieke dominee te onderzoeken. In al Laxness’ romans spelen het ruige IJslandse landschap en de geschiedenis van zijn trotse bewoners meer dan een bijrol.

Advertenties

One thought on “Vrijdag 17 juni

  1. Fantastisch boek, onafhankelijke mensen! Ik heb het met heel veel plezier gelezen. Het verhaal over Bjarts vrouw die alleen achterblijft in huis met alleen een schaap als gezelschap is onvergetelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s