Dinsdag 14 juni

Vandaag is niet alleen de 70ste verjaardag van AKO-winnaar Allard Schröder (gefeliciteerd!), maar  ook de dertigste sterfdag van de grootste schrijver die Argentinië heeft voortgebracht.

***

Borges WereldschandkroniekNaar eigen zeggen werd Jorge Luis Borges (1899-1986) gevormd door de bibliotheek en de labyrintische tuin van het huis waar hij zijn jeugd doorbracht. In elk geval werkte hij jaren als bibliothecaris – zelfs nadat hij in de jaren 50 getroffen was door erfelijke blindheid – en verwees hij in zijn werk veelvuldig naar doolhoven, bibliotheken en de (Europese) literaire traditie die hij als student in Genève en als expressionistisch dichter in Spanje nog beter had leren kennen. Borges’ prozadebuut Wereldschandkroniek (1935), een luchtig geschreven handboek over echte en fictieve boeven, bestempelde hem tot een van de pioniers van het Zuid-Amerikaanse magisch realisme; de filosofische en surrealistische korte verhalen die hij vanaf 1941 publiceerde, maakten hem tot een van de paradepaardjes van het literaire postmodernisme.

Borges AlephFicciones’ noemde Borges zijn verhalen, waarin gespeeld wordt met het idee dat er niet zoiets bestaat als een objectieve werkelijkheid; in Nederland werden ze verzameld onder de titel De Aleph en De Zahir. Borges’ voorliefde voor het genre van het detectiveverhaal en voor het parodiëren van non-fictiegenres als de biografie of de encyclopedie zorgen ervoor dat zijn latere werk toegankelijk is en vaak zeer humoristisch. In Het boek van de denkbeeldige wezens (1957) behandelt hij 120 fabeldieren uit mythologie en literatuur; in Kronieken van Bustos Domecq (1967), dat hij samen met de Argentijn Adolfo Bioy Casares schreef, maakte hij korte metten met de pretenties van de literatuur en de moderne kunst. Borges is zonder twijfel de invloedrijkste Spaanstalige schrijver van de 20ste eeuw; het is dan ook een raadsel waarom de Nobelprijs aan hem voorbijging.

Advertenties

One thought on “Dinsdag 14 juni

  1. Theun de Vries gaf mij ”de Aleph en andere verhalen” ten geschenke ….plus zijn eien
    ” W.A.-man” Het waren schitterende boeken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s