Vrijdag 10 juni

Vandaag is de geboortedag van beroemde schrijvers als Louis Couperus (1863), Saul Bellow (1915), James Salter (1925), Maurice Sendak (1928) en Nicci ‘French’ Gerrard (1958). Maar het is ook de 70ste verjaardag van een Nederlandse schrijfster die nog steeds op de P.C. Hooftprijs wacht.

***

Keulen Bleekers zomerIn het pamflet De nieuwe revisor (1979) maakte de polemist Jeroen Brouwers korte metten met de ‘jongetjes- en meisjesliteratuur’ van de Zeventigers, een groep Hollandse realisten die zichzelf beschouwden als ‘schrijvers van leesbare teksten’. Het meisje in het anti-experimentele gezelschap, dat verder bestond uit onder anderen Jan Donkers en Hans Vervoort, was Mensje van Keulen, geboren Van der Steen. In 1972 was zij gedebuteerd met Bleekers zomer, het sombere verhaal van een kantoorklerk die tevergeefs aan de sleur van zijn getrouwde leven probeert te ontsnappen; daarna had ze zichzelf met de verhalenbundel Allemaal tranen (1972) en de roman Van lieverlede (1975, over een stervende moeder en haar krankzinnig wordende dochter) gekroond tot de koningin van de neonaturalistische troosteloosheid.

Keulen Laatste gastenNa twee matig ontvangen romans in de jaren 80, en een half dozijn geslaagde kinderboeken, kwam Mensje van Keulen terug met de psychologische gruwelroman De rode strik (1994), over twee zusjes die hun stiefvader vermoorden, waarna ze lof oogstte met romans als De laatste gasten (2007) en Liefde heeft geen hersens (2012). De verrassende thrillerachtige bundels Het andere gezicht (2003) en Een goed verhaal (2009), vol luchtig opgeschreven diep menselijke ellende, bewezen dat ze ook het verhalenschrijven niet verleerd was.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s