Donderdag 9 juni

Engelands beroemdste schrijver na Shakespeare stierf 146 jaar geleden. Hij was de auteur van American Notes, A Child’s History of England en zeventien romans die iedereen op zijn minst van titel kent.

***

Dickens_Gurney_headCharles Dickens’ beroemdste roman David Coppereld, over een wees die na veel ellende opgroeit tot een beroemd schrijver, is geen verkapte autobiografie. Maar de uit Zuid-Engeland afkomstige Dickens exploiteerde zijn verleden als een goudmijn. Een kort verblijf als twaalfjarige in een Londense fabriek (toen zijn vader wegens schulden in de gevangenis zat) leverde stof voor ongelukkige-kinderenromans als Oliver Twist en The Old Curiosity Shop; zijn baantje als parlementsverslaggever scherpte zijn oor voor de karikaturale retoriek van de hogere klassen (die hem onder meer van pas kwam in zijn meesterwerk Bleak House), en zijn andere journalistieke werk bracht hem in aanraking met de Londense armoede en misdaad die in zijn werk een steeds grotere rol gingen spelen.

Dickens NicholasDickens werd een instantberoemdheid door zijn als feuilleton gepubliceerde komische romandebuut The Pickwick Papers (1836-1837) dat net als David Coppereld, Nicholas Nickleby (1838-1839) en het deels in Amerika spelende Martin Chuzzlewit (1843-1844) geënt was op de 18de-eeuwse picareske romans van Lawrence Sterne, Henry Fielding en Tobias Smollett. Zijn latere feuilletons (zoals Hard Times en Little Dorrit) zijn pessimistischer van aard, hoewel Dickens het oorspronkelijke einde van Great Expectations (over een jongen die in al zijn ambities wordt teleurgesteld) in een happy ending veranderde. Aan zijn inventieve plots en zijn vermogen om sentiment te doseren, ontleent Dickens zijn huidige status als populairste en invloedrijkste schrijver van de Victoriaanse tijd; zijn romans verdienen het ook om gelezen te worden om de superieure retoriek, mooie beeldspraak, humoristisch getekende personages en briljant benaderde spreektaal, waarin zich Dickens’ liefde voor het theater weerspiegelt.

Oplossing quiz: zee- en scheepsverhalen
1 d
2 j
3 e
4 b
5 h
6 g
7 a
8 f
9 c
10 i

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s