Maandag 6 juni

Nationale feestdag van Zweden
Naast solide auto’s, popmuziek en betaalbaar meubilair is Zwedens belangrijkste exportartikel de politiethriller. Maar dat is eigenlijk pas de laatste decennia; daarvóór waren de Zweden vooral bekend om een ander soort literatuur…

***

Strindberg‘Eeuwig zingen de moeders’ luidde een jaar of tien geleden de kop boven een overzichtsartikel over de Scandinavische literatuur in NRC Handelsblad. En inderdaad: wie de literatuur uit Zweden beziet, stuit op een bibliotheek vol ongelukkige echtelieden en verziekte familieverhoudingen. En niet alleen in romans en op toneel halen mannen, vrouwen, moeders, zoons, broers en zusters elkaar het bloed onder de nagels vandaan. De invloed van August Strindberg, schepper van ongelukkige en ongelukkigmakende vrouwenfiguren als Freule Julie, wordt ook duidelijk in de Zweedse cinema, bijvoorbeeld die van Ingmar Bergman.

Pippi os 2006*:Pippi os 2006*Veel Zweedse schrijvers hebben aan één boek niet genoeg voor een afdaling in de zieleputten van hun personages; de oude Viking-saga’s, met hun generaties omspannende familiegeschiedenissen, zitten in hun DNA. Van de ‘grande dame van de Zweedse literatuur’ Kerstin Ekman (‘Katrinaholm’, 1974-79) tot de kinderboekenschrijfster Astrid Lindgren (Pippi, Karlsson, Emil) – allemaal waren  ze dol op tri- en tetralogieën. Het onwaarschijnlijke succes van Marianne Fredrikssons Anna, Hanna en Johanna (1996) is door Scandinaviëkenner Kester Freriks wel verklaard uit het feit dat het eigenlijk een trilogie is die is samengebald tot een roman.

Advertenties

2 thoughts on “Maandag 6 juni

  1. Zweedse politiethrillers waren er ook al in de jaren zeventig: Sjowal en Wahlo (met umlaut, maar dat vertikt mijn toetsenbord)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s