Vrijdag 3 juni

Van welke 53 jaar geleden gestorven Turkse dichter is de volgende strofe:
Vrienden, als ik die dag niet meer zie,
als ik sterf voor de bevrijding,
breng me dan naar Anatolië
en begraaf me daar op een kerkhof in een dorp.

***

HikmetHet zijn de eerste regels van ‘Testament’ van de Turkse dichter-toneelschrijver-romancier Nâzim Hikmet (vert. Perihan Eydemir en Joris Iven).
Hikmet (1902-1963) schreef in het Turks, maar werd (net als de revolutionair en latere vader des vaderlands Kemal Atatürk) geboren in het Griekse Thessaloniki, dat destijds onderdeel was van het Ottomaanse Rijk. Zijn communistische sympathieën voerden hem na de Russische Revolutie naar Moskou, waar hij zowel door de politiek van Lenin als de experimentele poëzie van Majakovski werd beïnvloed. Terug in Turkije werd hij de voorman van de avantgarde en maakte hij furore met zijn gedichten in free verse.

Hikmet MensenlandschappenHoe vaderlandslievend die gedichten ook waren, ze konden Hikmet niet uit de gevangenis houden onder het regime van de opvolgers van Atatürk die zijn strijd voor democratie en vrijheid van meningsuiting niet op prijs stelden. Na een hongerstaking kon hij de gevangenis verlaten, waarna hij via Roemenië naar Rusland uitweek. Hij overleed in Moskou als de voornaamste Turkse dichter in ballingschap. Zijn magnum opus is Mensenlandschappen (1941-1963), een roman in verzen over een man die het Turkse volk beziet vanuit de trein en vanuit de gevangenis.

Advertenties

One thought on “Vrijdag 3 juni

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s