Donderdag 2 juni

125 jaar gleden verscheen de bekendste roman van Thomas Hardy, over een naïef plattelandsmeisje. Wat was de titel?

***

Tess of the D’Urbervilles (1891)  SPOILER ALERT

Hardy TessThomas Hardy (1840-1926) was een liefhebber van oude volksverhalen en ballades, en Tess (ondertitel: ‘Een zuivere vrouw’) zou je kunnen samenvatten als een murder ballad: een te vaak bedrogen meisje doodt de man die haar tot twee keer toe vernederde. Maar Hardy’s op een na laatste roman is meer dan een zwartromantisch verhaal over een boerenmeisje dat verleid wordt door de rijke Alec D’Urberville, die zij beschouwt als een ver familielid. Het is ook een sombere bespiegeling over de onmogelijkheid van een tweede kans. Als de arme Tess Durbeyfield na de dood van haar ongewenste kindje opnieuw verliefd wordt, op de domineeszoon Angel, hoop je dat ze gelukkig wordt. Maar na een rampzalig misverstand wordt Tess tijdens haar huwelijksnacht verstoten en rest haar alleen nog een leven als maîtresse van D’Urberville – een leven dat eindigt in een kortstondige hereniging met Angel, het neersteken van D’Urberville, een vlucht naar Stonehenge en de dood door ophanging.

Hardy Tess drie‘Eens een slachtoffer, altijd een slachtoffer – dat is de wet,’ zegt Tess wanneer ze voor de zoveelste keer door het Lot getroffen wordt. Thomas Hardy, of liever de alwetende verteller, is meedogenloos, ondanks alle sympathie die hij voor zijn hoofdpersoon aan de dag legt. Als er één boek is waarvan het einde herschreven zou moeten worden, dan is het Tess of the D’Urbervilles.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s